Перейти до основного вмісту
Вічна пам'ять Слюсарчуку Василю Юхимовичу

З глибоким жалем і невимовним болем кафедра прикладної математики та інформаційних технологій Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича сповіщає про гірку втрату. 18 лютого передчасно відійшла у засвіти  чудова й світла людина, видатний математик, випускник нащої кафедри, доктор фізико-математичних наук, професор, член-кореспондент НАН України Василь Юхимович Слюсарчук.

Народився Василь Юхимович 24 вересня 1946 р. у с. Демчин на Житомирщині. У 1965-1970 рр. навчався на математичному факультеті Чернівецького державного університету, який закінчив із відзнакою за спеціальністю «Обчислювальна математика». Уже у студентські роки проявилося його захоплення математикою. Очолював раду студентського математичного товариства математичного факультету й університету. На другому році аспірантури у 1972 році достроково захистив кандидатську дисертацію «Стійкість розв’язків різницевих рівнянь у банаховому просторі».

У 1973–1974 рр. працював викладачем на кафедрі прикладної математики і механіки у Чернівецькому державному університеті. Надалі у Новополоцькому політехнічному інституті, а з 1977 р. – в Українському інституті інженерів водного господарства (тепер Національний університет водного господарства та природокористування) на посадах доцента, завідувача кафедри, професора кафедри вищої математики. Докторську дисертацію “Обмежені розв’язки функціональних і функціонально-диференціальних рівнянь” захистив 1987 р. Професор із 1989 р.

Фахівець у галузі різницевихі і диференціально-функціональних рівнянь та функціонального аналізу. Спростував гіпотезу Любича про диференційовне відображення, довів щільність множини нерозв'язних задач Коші у просторі всіх таких задач у випадку нескінченновимірного банахового простору, а для банахового простору довільної розмірності встановив щільність множини задач Коші з неєдиними розв'язками. Увів поняття істотно нестійких розв'язків еволюційних рівнянь і дослідив рівняння з істотно нестійкими розв'язками, отримав нові теореми про стійкість і нестійкість за лінійним наближенням розв'язків еволюційних рівнянь, установив необхідні й достатні умови оборотності лінійних неавтономних с-неперервних функціонально-диференціальних операторів і необхідні та достатні умови абсолютної стійкості динамічних систем із післядією, знайшов нові умови існування майже періодичних розв'язків лінійних і нелінійних диференціальних, різницевих, диференціально-різницевих та функціональних рівнянь. Отримав загальні результати про збіжність числових і операторних рядів. У галузі прикладної математики побудував математичну модель Сонячної системи з урахуванням швидкості гравітації. Довів некеплеровість і нестійкість руху двох тіл, спричинену скінченною швидкостю гравітації.

Опублікував понад 450 наукових і науково-методичних праць, з них – 12 монографій і  навчальних посібників.

Підготував двох кандидатів фізико-математичних наук. Опонент багатьох дисертацій викладачів і аспірантів рідної йому кафедри та факультету математики та інформатики. Плідно працював у складі спеціалізованої вченої ради факультету математики та інформатики у Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича.

Василь Юхимович постійно цікавився справами кафедри, тішився успіхами і сприяв її розвитку, допомогав колегам й аспірантам, підтримував їх, невтомно трудився і вболівав за розвиток математичної науки. Був активним учасником усіх наукових конференцій і заходів, які проводила кафедра і факультет, постійним автором Буковинського математичного журналу. Користувався безумовною повагою і шаною усіх, хто його знав, хто з ним працював і в нього вчився.

Василь Юхимович – лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, Заслужений працівник освіти України, лауреат премії імені Ю.О. Митропольського НАН України. Один із засновників й академік Академії наук вищої школи України. Нагороджений Подякою Президента України, Грамотою Верховної Ради України, знаками «Відмінник освіти України» і «За наукові досягнення» МОН України, Пам'ятною відзнакою на честь 100-річчя НАН України та відзнакою НАН України «За професійні здобутки», медаллю імені М.В. Остроградського  і пам’ятною медаллю імені М.М. Боголюбова. Лауреат нагород Ярослава Мудрого та багатьох інших.

Уся кафедральна спільнота сумує з приводу непоправної втрати та співчуває родичам і близьким покійного. Світла памʼять про нашого випускника, товариша й колегу Василя Юхимовича завжди огортатиме наші серця.

 

Ми використовуємо власні та сторонні файли cookies та localStorage для аналізу веб-трафіку та поширення матеріалів. Налаштування конфіденційності